Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2020 12:26 - ШКЕМБЕДЖИЙНИЦИТЕ В ПЛОВДИВ - ТРАДИЦИЯТА НЕ УМИРА
Автор: zaprehoda Категория: Бизнес   
Прочетен: 1966 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 От доста време в програмата на ПОТВ не бяхме говорили за шкембе чорбата. Оказа се, че любителите на това традиционно кулинарно изкушение не са намалели – те си имат своите любими места и не ги интересуват модните заведения, които предлагат разни гурмета.

Зрители изразиха съжаление, че последният опит за създаване на шкембеджийница на ново място – "Гледчия" на Георги Гюлеметов с шеф Алтънката, се е провалил. Гюлеметов, както знаем, изостави шкембе чорбата и гювечетата и се втурна в политиката.

Сравнително ново място е "Новомес" на Асеновградско шосе. Само че дотам се ходи с кола и с винетка.

Спор възникна къде е днес Джерито. Припомняме, че той беше на "Месембрия", после се премести на "Арх.Камен Петков", сега обаче е на лично място – на "Санкт Петербург" срещу общежитията на ВСИ. Намира се лесно – има голяма табела "При Джерито". Говори се, че онзи ден лично Мауриньо прескочил преди мача и хапнал едно "мешано".

Много се говори за погубената "Християния" – на входа на стадион "Тодор Диев". Дали подобни исторически шкембеджийници не трябва да се обявят за паметници на културата и да не се бутат с лека ръка. Зрител спомена, че "Християния" сега е вътре в Автогара Юг. С коренно променен интериор, разбира се.

Традиционно висок рейтинг държи шкмебджийницата в Аджисана - срещу Ротондата. Там обаче трябва да се ходи рано, че там, както е известно, чорбата е с лимитирана серия и свършва рано.

Някои ходят до "Гълъба" – на входа на Топлофикация на Карловско шосе не само заради шкембето, но и заради пачата – друго забравено кулинарно изкушение.

Пача имало и в "Тромпета" в Кючука – информира наша зрителка.

От историята незабравимо остава шкембето на Гривата в Асеновград.

Намериха се хора, които твърдят, че са били Клиенти на Низама на Цариградска, а по късно са ходили в шкембеджийницата на Джумаята.

В момента шкембе чорба се предлага на стотици места в града. Предлага се и в хипермарките на топлата витрина. Познавачите обаче си имат своите любими места и твърдят, че там и никъде другаде чорбата не се прави както трябва.

Проучване показва, че шкембе чорба вече се предлага и в редица скъпарски ресторанти по морето – цената достига до 8 лева купичката.

 



Гласувай:
5



1. apostapostoloff - Добре де, ама проф. Мермерски
19.09.2020 13:35
негодува. От телевизионния екран той ни анатемоса с думите:

"Превърнаха България в гигантска шкембеджийница!"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaprehoda
Категория: Бизнес
Прочетен: 9457485
Постинги: 1000
Коментари: 6456
Гласове: 8615
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031