Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2012 11:25 - Изкуствените острови в Дубай
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10710 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

      Дубай e забележително място сред пустинята,  където достиженията на научно-техническия прогрес на XXI век се преплитат с  една древна култура. Един от най-амбициозните проекти на емирата  станаха изкуствените острови.

 Между островите са разположени и изкуствените архипелази от малки острови «Свят» и «Вселена». Цялото това творение може да се види от Луната с просто око.

image

          В състава на архипелага влизат три големи острова, всеки от които има формата на палма.

 Палмата Джумейра

     Това е най-малкият и най-оригиналният от трите острова. Той е първият и представлява голямо достижение в историята на световната архитектура. Строителството му бе започнато през 2001 года, а през 2006 година бе предаден за застрояване.

image

 

   Островът се състои от  ствол, 16 листа, и обкръжаващ полумесец, който оформя 11-километров вълнолом. Диаметърът е 6 км. "Полумесецът" е бариера, която защитава Палмата от морските вълни. Върху него ще бъдат разположени хотели. 

image

    Тук се намира Хотел Атлантис — един от най-интересните, изискани и оригинални хотели на Емиратите.

     В процеса на строителството:

image

    Почти като мираж:

image

    Нощен изглед на хотел Атлантис:

image

  "Короната"  на Палмата се състои  от 17 «клона»- микрорайони, устремени към морето. Тук са разположени вили с различна големина и  дизайн:

image

   Жилищните райони включват  около 8 000 двуетажни вили. През 2007 година изглежда така:

image

image

   «Стволът» (The Trunk) е централната част на Палмата, където се намират парковете, търговските центрове, ресторантите и многоетажните жилищни блокове.

Строителство на централната част — «ствола»:

image

image

image

   Големината на острова е 5 на  5 километра и  общата му площ е повече от 800 футболни игрища. Островът е свързан с материка чрез един 300-метров  мост, а полумесецът е свързан с палмата чрез подводен тунел. Стойността на Палмата Джамейра се оценява приблизително  на 14 милиарда долара.

image

Палмата Джебел Али

   Строителството е започнато през октомври 2002 година:

image

  Така трябва да изглежда острова според проекта:

image

   Изкуственият остров е предаден за застрояване в края на 2007 година.Той е с  50% по-голям от Джумейра. На крайбрежната линия се планира да се построят повече от 1 000 бунгала в индонезийски стил:

image

    Но сега във връзка с пониженото  търсене на недвижими имоти, повечето от строителните работи на Палма Джебел Али временно са спрени.

Палмата Дейра

    От тройката това е най-големият изкуствен остров, чието строителство започна през 2004 година.

    Малко цифри. Дейра ще бъде 8 пъти по-голяма от Палма Джумейра, и  5 пъти - от Палма Джебел Али. Разстоянието от брега до върха на «полумесеца» е 14 км, широчината — 8.5 км. Клоните на Палмата ще имат различна дължина и ще отстоят на 400 - 850 метра един от друг. Полумесецът, който е дълъг 21 километра ще бъде най-големия вълнолом в света.

image

  Интересно е да се наблюдава процеса на строителството на изкуствения остров:

image

   Палмата Дейра ще бъде издигната от дълбочина от 5 до 22 метра.

image

 За създаването на «ствола», 41 клона и защитния полумесец ще се използват един милиард кубически метра камъни и пясък. Дължината на клоните варира, разстоянието между тях е от 840 до 3 340 метра.

image

   След завършването на строителството, Палма Дейра ще стане най-големия в историята на човечеството антропогенен остров, който ще стане среда за обитаване на  1 млн. души. Работата ще бъде завършена към 2015 година, макар тази дата да не е окончателна.

    Няколко снимки на бъдещата Палма Дейра:

image

image

image

  Карта на всичките изкуствени острови в Дубай:

image

  Както е видно на картата, между Палмите са разположени и изкуствените архипелази «Свят» и «Вселена», състоящи се от малки острови.

Архипелагът Свят

   Този изкуствен архипелаг се състои от острови, които напомнят континентите на Земята (оттук и името — «Свят»). Намира се на 4 километра от бреговата линия на Дубай.

image

   Островите в архипелага "Свят" са създадени главно от пясъка на плитчините край Дубай. Беше сложно да се намери място за този проект, защото бреговата линия вече бе заета от  Палмовите острови. Тогава се взе решение острова да се построи на 4 км от брега.

image

  Строителството на изкуствените острови. Пясъкът се извлича от дъното на Персийския залив и се разпръсква над строителната площадка, за да се създаде острова:

image

    Общата площ на архипелага  е 55 кв.км, което го прави най-големия изкуствен архипелаг в света. Размерите на островите са  от 14 хиляди до 83 хиляди кв.м, широчината на проливите между тях е от 50 до 100 метра с дълбочина до 16 метра.

image

   «Свят» е свързан с материка само по вода и въздух.   От големите вълни  островите са защитени  чрез изкуствено издигнат вълнолом:

image

   През април 2004 година от водата се показва първият остров, наречен «Дубай». Целият строителен материал  се доставя по море.

   Към май 2005 в залива са стоварени 15 милиона тона камъни.

image

   По нататък се планира увеличаване на архипелага чрез създаване на нови острови по проекта «Вселена» ( погледни картата по-горе).

image

   Ще се измият ли изкуствените острови? Архипелагът "Свят", въпреки,че е заобиколен от вода изцяло, е конструиран много надежно — изкуствените острови могат да се скрият под водата не по-рано от 900 до 4000 години, съобщава Arabian Business.

image

   На островите от архипелага "Свят" ще се разположат най-разкошните жилища на планетата. Да придобие остров  може далеч не всеки - компанията-строител Nakheel сама разпраща покани (по 50 броя годишно) на богатия елит в света.

image

   Цената на един остров достига до 38 милиона долара и се мени  в зависимост от разположението, големината, и близостта до други острови.

image

  Достъпът до всички 300 острова ще се осъществява по въздух или вода, редовни фериботи, а също с яхти и катери.

image

   Руските богаташи вече изкупиха цяла «Русия» — един от най-големите архипелази в "Свят". Представител на предприемача Хамза Мустафа съобщава, че един руски предприемач купил наведнъж два «руски» острова — «Ростов» и «Екатеринбург». Остров «Сибир» бил купен от неназована рускиня, която щяла да го продава на части.

image

   Според плана на  създателите, архипелаг "Свят" ще стане средище на елитно общество, което ще се състои от избрани жители на Земята, обслужващ персонал и туристи, общият брой на които ще бъде повече от  200 000 души.

image

 

 





Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2309131
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5379
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930