Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2021 20:25 - Роже де Флор и парите
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2036 Коментари: 13 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Бившият ни директор, често на наши искания отговаряше, че не всичко в живота е пари!
Не храня лоши чувства към него, напротив, той е на по- доброто място вече!
Като професор в университета ми пращаше обикновено дипломантка?, всяка година Казваше шеговито ,че за изработката ,личал си почеркът ми, шестицата е моя!
Също шеговито отговарях, че макар и късно, справедливостта е възстановена, при това многократно Визирах отнетата ми шестица при моята защита!
Та прав е, не всичко в живота е пари! Но на тая, непарична част от живота, парите разказват играта! Така ,че гък не може да кажеш!

Роже де Флор,  това е един човек,  със определени заслуги за днешното статукво, поне на Балканите!
Човек, свързан по женска линия и с България ! Затова го имам за главен герой в постинга
Касмополит е ! Баща му е германец, майката ,благородничка от южна Италия Фамилията му е Блум !От осемгодишен е привлечен от тамплиерите-  каталунци Затова префасонира фамилията си на испанско- френски, какъвто е каталунския и добавя пред нея де- заради благородничеството на майка си!  Орденът на тамплиерите е в своя зялез! Управлява го Жан Моле, изгорен на клада по- късно от Филип  Четвърти Хубави!

Раже де Флор е професионален войник в него-орденът на Тамплиерите!
Но го натопяват че е корумпиран, нищо престъпно сега и го гонят !Отдава се на военната професия .Но войните в Южна Италия спрат . Няма работа- А няколко хиляди алмогавари / лека пехота/ и рицари, разчитат на него!  И тогава Андроник Втори, ромейският император го търси! Иска да го наеме за борба с туркопулите- както са известни тогава османлиите от бейлика на Осман Първи!
Срещу солидно възнаграждение! предплата И още нещо Обещава ,че най- красивата жена на Балканите  ще е негова! Мария, негова племенница, дъщеря на Българския цар Иван Асен Трети!
Роже де Флор, с шестхилядна армия пристига в Константинопол - Цариград! Всичко е по уговорката, парите текат като река, той увеличава с тях флотата си, Мария също го харесва и става негова жена!
След година го дарява и със син!, също Роже!

Но той не си губи времето Разказва военната игра на туркопулите, както и Шарл дю Канж ги нарича! За кратко време ги разбива  навсъкъде, почти ги прогонва от Мала Азия И в този момент Андроник Втори го вика в Константинопол
Починал е Българският цар, има възможност, по женска линия Андроник  да сложи ръка на царството им! Но Българите реагират и разбиват пратените войски И настъпват към Цариград , бият ги навсякъде!

Роже се връща Но, Българите, предупредени, че идва той, като води и туркопули със себе си, които е наел за целта, предлагат мир, без условия, който е приет!

Но ромейският император сега проявява коварството си! Не е платил няколко заплати Уверява, че ще го направи ,като отсече монети специално за алмогаварите! Но тези рицарски монети важат само за в Цариград ? Не отговарят по нищо на тогавашните стандарти, не се приемат другаде !
Алмогаварите и рицарите роптаят ! Затова ли се бият?  Роже де Флор е между  чука и наковалнята! Туркопулите усетили проблема, предлагат му ,те да го наемат ! Той за в момента отхвърля този вариант ! За повече пари, да отизде при тях!
Получава уверенията на Андроник Втори, че ще си получат всичко дължимо!

Но Андроник Втори счита ,че проблеът с туркопулите е решен! Роже де Флор не му е нужен повече
И забравя за обещанията си! Роже де Флор е бесен! Притискат го и войниците му, защо ги е излъгал?
В това време Андроник Втори организира убийството му! Има наемници алани и при Роже де Флор Те са също недоволни от него! И те го убиват на един пир След две години успешна служба в полза на ромейския император и прогонване на туркопулите отвъд Анкара!

История с продължение и изводи!

Все пак каталунските рицари не си отиват! Първо,  те се разправят с аланите, като от хиляда, от тях оцеляват само няколко десетки! След това приемат предложението на туркопулите Туркопулите, за разлика от ромейския император имат пари и плащат! Благодарение на тях, туркопулите завземат отново цяла Мала Азия и се прехвърлят и в Европа!  Докато е жив синът Роже, те с Българи не воюват, синът е Българин също!
Сто години по- късно, парите отново решават съдбата, този път на Цариград!
Мехмед Втори- Завоевателят, разполага с много пари, за разлика от Константин Единадесети-Драгош, който няма дори за хляб на населението!

ИЗВОД- Парите наистина не са всичко, но могат да разкажат играта  в другата част от живота, на този, който ги няма!

И един въпрос-Откъде ли имат толкова много пари туркопулите?
Някой досеща ли се? Предположения?



Гласувай:
30


Вълнообразно


1. tonsun - Аз пък си мисля, че парите са необ...
11.09.2021 21:40
Аз пък си мисля, че парите са необходимост, за да си купуваме нещата, които могат да се купят с пари.. И да са ни в помощ да използваме времето си за неща, които не могат да се купят с пари.;)

А парите на туркопулите са от плячковане с благословията на господаря Михаил...

"След като бяха прекарали заедно шест дни, на седмия господарят Михаил заповяда в Адрианопол да дойдат предводителя на аланите Гиргон [2] и водача на туркопулите Мелик [3], чиито войски наброяваха повече от осем хиляди конници. И в този ден той покани кесаря [4]. След като се нахраниха, предводителят на аланите Гиргон влезе в двореца, където се намираха господарят Михаил със съпругата си и кесаря. Аланите му извадиха мечовете си и посякоха кесаря, както и цялата му дружина. След това избиха в града всички, които бяха дошли с него, като само трима се спасиха, защото се бяха качили на една камбанария. И от тези тримата единият беше Рамон Алкер, синът на дон Жисберт Алкер, рицар от Кастельо д'Ампуриас [5]; другият беше синът на рицаря от Каталония Рамон де Тоус; а третият беше Бернар де Роудор от Льобрегат [6]. И те бяха нападнати в камбанарията, но така добре се защитаваха, че синът на императора каза, че ще бъде грешно да загинат и им даде закрилата си. Така се спасиха тези тримата.

Злодеянията на господаря Михаил бяха още по-големи, защото беше наредил на туркопулите да заминат заедно с част от аланите за Галиполи, като беше издал заповед: в деня, в който бъде убит кесарят, те да оплячкосат града и всички села... "
цитирай
2. leonleonovpom2 - здравей, Тони!
11.09.2021 22:24
Да ,заговорът бил организиран от император Михаил Девети, съимператор и син на император Андроник Втори!
Относно аланите, на брой около 6 хиляди ,те се насочили към Стара Планина Когато научили за тях, каталунците заедно с придружаващите ги туркопули тръгнали по следите им! За да отмъстят за смъртта на Роже!
Туркопулите имали стара вражда с тях и сметнали ,че сега е моментът да си отмъстят за подлостта им! Предвождал аланите ГРЕГОРИЙ, който се хвалел ,че лично убил Роже де Флор! Така, че каталунци и туркопули горели от желание за мъст! Направили им засада в подножието на Стара планина! От шест хиляди оцелели не повече от 300 Грегорий също бил убит!Каталунците дали само 44 убити!
/ по Шарл дю Канж/
Що се отнася до парите- Парите са необходимост, безспорно, докато не се превърнат в основна и единствена цел в живота!
Тогава вече са зло! За гонещият ги и за околните на него!

Хубава вечер!

П.П- Този цитат е полезен с това, че дава началото на обединението на каталуни с туркопули, създало Османската империя! И до какво е довела липсата на пари в ромеите и обратно-излишъкъг им при туркопулите!
цитирай
3. leonleonovpom2 - И все пак да напомня завършекът на ...
12.09.2021 00:55
И все пак да напомня завършекът на постинга- Откъде разполагат с толсова пари туркопулите? Откъде ги имат!? Ако някой не знае, как влизат през тесните проходи в Мала Азия през 11- ти век, да го осведомя или да му напомня- плащат на граничарите !Защото оттам и пиле не може да прехвръкне! Хайде ,може да е в натура- с агнета!
Но , едва ли?! Плаща се в злато, да мине цяло племе!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Скандалите между Роже де Флор и А...
12.09.2021 08:22
Скандалите между Роже де Флор и Андроник Втори са за пари! п.Първият се бие за пари, а вторият ги няма! Роже е и притиснат от наемниците си, тях не ги интересума нищо друго- залагат живота си за пари така ,че Роже няма избор, трябва да си търси парите Затова е и премахнат Но тогава каталуните намират при при туркопулите!
Те пък, откъде ли ги имат?
цитирай
5. panazea - Много интересно ,
12.09.2021 08:24
като приказка.
Кой дава парите?
Венецианците !
Венецианските евреи , на които викат търговци.
Те още и превозват туркопулите с кораби до Европейския бряг.
Те са решили , че една нова империя , която ще им позволи да търгуват без да плащат , ги устройва повече !
Пан
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
12.09.2021 09:20
5. panazea - Много интересно ,
08:24
като приказка.
Кой дава парите?
Венецианците !
Венецианските евреи , на които викат търговци.
Те още и превозват туркопулите с кораби до Европейския бряг.
Те са решили , че една нова империя , която ще им позволи да търгуват без да плащат , ги устройва повече !
Пан
цитирай
Изтрий

Точно в десятката!Поздравления!
Евреите!
Те не могат да си простят, че християнството ,създадено за Рим, им се е изплъзнало И създават исляма, за противодействие на християнството Но трябва да се финансира, да не стане като с Роже и по- късно с Константин Единадесети !Каталунците са били на път да прогонят туркопулите на Осман Но алчността на Андроник, да сложи ръка на Българското царство ги връща в Цариград!
И по- нататъшните му действия са свързани само с парите!

Генуезци и венецианци се надпреварват , да са в услуга на туркопулите
Самото навлизане на бъдещите туркопули в Анадола е свързано с много пари, плащани на граничарите А кораби на венецианци и генуезци, иначе смъртни противници ,ги превозват през Дарданелите!

Парите са създали Османската империя, в противовес на християнството !Православното!

Хубав ден, Тони!
цитирай
7. kvg55 - leonleonovpom2,
12.09.2021 12:21
Освен да са ограбили тамплиерските храмове по пътя си.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
12.09.2021 13:52
7. kvg55 - leonleonovpom2,
12:21
Освен да са ограбили тамплиерските храмове по пътя си.
цитирай
Изтрий


Имали са пари, още на влизане в ИРИ?! А в ИРИ са били бедни, като църковни мишки !Нямали са пари ,да платят на граничарите, затова са обложили доходите им с данък, от който иначе са били освободени! И те почнали да приемат рушвети от туркопулите и да ги пропусскат ,в знак та недоволство!
Както и Константин Единадесети За да плати на генуезците, да останат, наредил да се събере църковната утвар и от нея да се отсекат монети!
Пълна мистерия е произходът на парите Просто няма кого да ограбват!

Хубав ден, Краси!
цитирай
9. nedovolen - Господ и Вселената не обичат спр...
12.09.2021 15:30
Господ и Вселената не обичат спряганата думичка. Не искам и аз да я споменавам. Има прости варианти - средства, финанси и др.
Писане в тази насока, връща човечеството в началото на пистата.
Не знам дали има други писти.
:)))
цитирай
10. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
12.09.2021 17:03
nedovolen написа:
Господ и Вселената не обичат спряганата думичка. Не искам и аз да я споменавам. Има прости варианти - средства, финанси и др.
Писане в тази насока, връща човечеството в началото на пистата.
Не знам дали има други писти.
:)))


Да, има и още една дума, която използват за тази цел французите!
Сребро, просто сребро!
Гърците са го приложили първи, като средство за заплащане или подкупване- сребърните тетрадрахми!

Хубава вечер!
ПП
Николай, а месечните финанси, под каква форма ги получаваш- в шумящи хартии или в натура-стоки?
цитирай
11. leonleonovpom2 - А, ей го в/на!
13.09.2021 16:56
16:48 - apostapostoloff

Сбъркал е блога с градската тоалетна!
цитирай
12. milenavarbanova9 - Поздрави, Ваньо!
14.09.2021 19:42
Да,сетих се аз. Колко интересно и поучително е, когато политиката на империите,се разгледа през съдбата на по- малките участници в нея. Истински благородник с авантюристичен дух е твоят герой. Би бил великолепно главно действащо лице в исторически роман!
Приятна вечер!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Поздрави и на тебе, Милена!
14.09.2021 21:21
12. milenavarbanova9 - Поздрави, Ваньо!
19:42
Да,сетих се аз. Колко интересно и поучително е, когато политиката на империите,се разгледа през съдбата на по- малките участници в нея. Истински благородник с авантюристичен дух е твоят герой. Би бил великолепно главно действащо лице в исторически роман!
Приятна вечер!
цитирай
Изтрий

Благодаря Милена , за отзива!
Да, симпатичен е, още повече и заради това, че по условията на договора, получава за жена Българска принцеса! На нея, въпреки ,че е била само на 16 години, вече се носела славата на запад, като най- красивата жена на Балканите!
За съжаление, бракът е краткотраен, , около две години, защото го убиват!
Историята наподобява на тази на Александър и Роксана или Рокшана! Согдийската принцеса!
Рицарите му били на път да прогонят туркопулите! За съжаление, след смъртта му , обръщат се срещу ромеите, на служба при туркопурите преминават! И фактически създават Османската империя!

Хубава вечер, Милена!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9133677
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102591
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031