Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2008 09:43 - Затвор за неплащане на парно ? – Господа, малко ви е само да ви уволним
Автор: pllamm Категория: Политика   
Прочетен: 15780 Коментари: 39 Гласове:
0

Последна промяна: 28.09.2008 13:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Много нелепи неща се изприказваха стрещу инициативата на партиите от ЕНП „Аз съм европеец“ и „Заповедта за уволнение“ на правителството на тройната коалиция. Ако някой още се съмнява, че това правителство е за уволнение, моля да сподели с мен тези свои съмнения, защото аз вече нямам никакви такива.

На 24 септември 2008 година общински съветници от БСП, сред които шефът на лявата група в Столичния общинския съвет Жельо Бойчев и Петър Курумбашев (някога известен като продуцент на известното в миналото студентско предаване „Куку“), театрално посетиха министъра на икономиката Петър Димитров и обявиха на обществото как като управляващи ще решат проблемите с отоплението и по-специално със столичната Топлофикация. Казвам, че събитието е театрално, защото по медийното присъствие и отразяване личеше, че тези хора от БСП са убедени, че ще покажат на обществото колко мъдри и добри управници са.

Уви, мен като гражданин ме убедиха в точно обратното. Втрещяващи са заглавията в пресата, като „Затвор за неплатено парно“. Аз се мисля за човек, който се владее много добре. Професията ми налага да устоявам срещу словесни атаки, но намирам за неприлично да въздържам гнева си, когато български министър и изтъкнати избрани от народа общински съветници обиждат по такъв нагъл начин мен и народа от който съм част.

Не може да се направи такава законодателна промяна защото това би влязло в пряко противоречие с Чл. 1 от Протокол №4 към Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, който представлява една забрана за лишаване от свобода за дълг и гласи буквално

 

Никой не може да бъде лишен от свобода само поради невъзможност да изпълни договорно задължение“.

 

Моля ви внимателно се вгледайте в този текст. Става въпрос за това, че дори ако сте неизправен длъжник по договорно задължение, Република България, като страна по Конвенцията е длъжна да не въвежда наказателна репресия срещу вас.

Важно е да се отбележи, че това да си длъжник на някому за нещо, не означава автоматично, че си закононарушител. Такъв е само неизправният длъжник изпаднал в забава. За да изпадне един длъжник в забава, задължението му трябва да е изискуемо, т. е. да е установено точно по основание и размер. На разговорен език това значи абоната на топлофикация да знае какво дължи (напр. сума пари), колко дължи, на кого го дължи и кога трябва да погаси този дълг. Не на последно място, трябва да подчертаем, че паричните задължения са търсими, което означава, че изискуемостта им настъпва само след покана от страна на кредитора (Топлофикация) към длъжника. Затова монополиста Топлофикация не иска да води открити състезателни съдебни процеси срещу своите длъжници, защото знае че ще ги загуби.

Сметките на топлофикация са толкова неясни, че не е трудно и за един непрофесионалист да се защити в съда като докаже, че не дължи задължение, което не е изискуемо, защото не е установено по основание и размер. Достатъчно е човек да се почувства гражданин и да си потърси правата. Инж. Тодор Авджиев от София вече осъди Топлофикация за неясни сметки. Решил да прояви и гражданска солидарност и поканил и съседите си, които страдали от абсолютно същите безобразия, но те му отказали, защото се страхували да не стане по-лошо.

Какво пък, изграждането на гражданското общество е в ход. Един се е осмелил – ще се осмелят и други. Гражданското общество се прави по този начин – трудно.

Но аз имах друго наум с моята писаница: не да давам правна консултация или да коментирам зачеването на гражданското общество, а да покажа колко са зле управляващите в момента и конкретно цитираните по-горе личности. Те са толкова безидейни, че единственото което могат и знаят са казармените методите от миналото. Когато служех в армията ако един се провинеше нещо, наказваха ни всички. После ние потърпевшите правехве т. н. „мечка“ на виновника и на другия ден той вече се стараеше. За по тежки провинения виновника отиваше в ареста, но пак всички го отнасяхме. Предполагам, че така е в армията и днес, но в армията, не и общество от граждани, уважаващи върховенството на закона.

Уви хората, които нападам не ни възприемат като граждани. Те ни възприемат като безправно крепостно население. Уви много от нас биват насърчавани да мислят така, но аз и много други се съпротивляваме и нямаме никакво намерение да се примиряваме.

От къде накъде Г-н министъра ще обявява всички неплащащи на топлофикация за престъпници. От къде накъде той ще ми казва, че понеже много от длъжниците не били бедни, били длъжни да плащат на топлофикация. Те били забелязали, че някои от неплащащите били имали по няколко коли, други имоти и пр. Е как питам аз разбраха кой какво има и за какво харчи? Вероятно със скъпоплатено подслушване и следене. И после, като адвокат го казвам, това, че длъжника ти има имоти е много хубаво, защото като го осъдиш, ще има от какво да се удовлетвориш. Ама не, монополиста и сегашната власт не се занимават да се обясняват пред някакви съдилища. Те са над тези неща. Съдилищата са за навалицата.

И аз като гражданин искам да знам, кои са неизправните длъжници. Ако Топлофикация ги осъди и ми ги покаже ще ги порицая и аз. Но за мен, човек който просто отказва да плаща сляпо, без да знае за какво, не е неизправен, а още по малко престъпник.

Монополиста не уважава и така наричаните от тях „редовни платци“. Забележете, те са наричани редовни, а не изправни, какъвто е подходящият гражданскоправен термин. Като се замисля по дълбоко, няма грешка. Редовен, значи да плащаш каквото ти поискат, без да питаш и да се обясняваш. Наскоро видях един такъв редовен и безропотен, комуто Топлофикация не се беше посвенила да напише, черно на бяло, че му увеличава сметката, защото в блока му имало много нередовни платци. Ето това ни чака, ако изберем да бъдем нещо друго освен свободни граждани, отстояващи достойнството си.



Тагове:   парно,   малко,   неплащане,


Гласувай:
0



1. valsodar - Поздравления за постинга !
28.09.2008 11:03
Ключа за гражданското общество е в информираността.
Колцина досега са знаели за Чл. 1 от Протокол №4 ??!
Лесно е да плашиш невежи.
Удобно е да предизвикаш междусъседски ежби, наместо да гледаш, как хората се сплотяват в битка срещу монополистта.
Да, всичко, което се ползва трябва да се плаща, но на плащане подлежи единствено ползваното от тебе , а не всичко за което са те набедили, че си употребил. :)
Защото и надписването на сметки е не по-малка кражба от неплащането на такива.
И както има основание за дела срещу некоретни длъжници, така трябва да има и срещу некоректно и раздуто ценообразуване на сметките, които ни се начисляват. :)))
цитирай
2. deathwoman666 - Монополиста не уважава и така на...
28.09.2008 12:43
Монополиста не уважава и така наричаните от тях „редовни пладци“. - плаТци :Р
цитирай
3. gothic - Поздравления, адаш!!! Страхотно ...
28.09.2008 12:59
Поздравления, адаш!!! Страхотно написано и много добре мотивирано! Някъде чух, че така често употребяваното от топлофикационната мафия понятие "некоректен платец" не съществува в правното пространство. Питам те като специалист - така ли е наистина?
цитирай
4. pllamm - Благодаря deathwoman666
28.09.2008 13:46
Грешката е поправена. Непростимо, признавам.
цитирай
5. pllamm - Благодаря valsodar
28.09.2008 13:50
Извинявай, че те прескочих, но наистина смятам правописа за важен.
Напълно съм съгласен с теб, за връзката между информираността и гражданското общество. Идват ми идеи да напиша нещо по въпроса.
цитирай
6. pllamm - Благодаря gothic
28.09.2008 14:02
Благодаря адаш. Правилно си чул. Легалните и възприетите от правните теоритици и практици термини са : изправен/ неизправен длъжник/ кредитор. Разбира се, че може да се твърди, че изправен е синоним на коректен, но личният ми професионален опит сочи, че когато се отклонаваме от един ясен и възприет термин, обикновено целим да не се обвързваме и за да можем да твърдим и едното и другото.
цитирай
7. pllamm - Адаш
28.09.2008 14:13
забравих за платеца. Платец и длъжник не е едно и също. Платец по едно задължение може да е всеки, но длъжника и платеца не винаги са едно и също лице. Ако ти си отишъл на ски в Алпите и аз като твой добър и грижлив приятел ти платя сметката за парно, с този акт аз ставам физически платец - изпълнител на твоето задължение. Но длъжника по това правоотношение си оставаш ти.
Накратко: не е коректно монополистите да употребяват термини като коректен/ некоректен платец, вместо изправен/ неизправен длъжник.
цитирай
8. gothic - Благодаря ти, адаш! Приятен сле...
28.09.2008 14:38
Благодаря ти, адаш! Приятен следобед!!!
цитирай
9. tomich - Браво, pllamm!!
28.09.2008 14:42
Поздравявам Ви за смелата гражданска позиция! Страхотен пост! Изцяло Ви подкрепям, защото това което сте написал е самата истина. Преди време и аз бях написал два постинга за измамите на Топлофикация и фирмите за топлинно счетоводство от гледна точка на технологията на измамите. Чета вашия постинг и виждам, че и от юридическа гледна точка съм бил прав.
Не се учудвайте на министъра, досега не е имало случай този пост да е зает от кадърен и интелигентен професионалист...
Още веднъж поздравления!
цитирай
10. pllamm - Благодаря tomich
28.09.2008 15:07
Благодаря да добрите думи. Прав си защото проблемът, който дискутираме не е сложен, той е само болезнено важен.
цитирай
11. анонимен - Адвокатчета
28.09.2008 15:12
Бърборят глупости. Адвокатски глупости. Хванал се за думата, а не за същстността на проблема. А това си е як проблем. Десетки хиляди заможни, с пари и коли не плащат с години. Така се дотират безлихвено за държ.сметка. Хитреци. Използуват факта, е топлопреносната мрежа е направена така, че не може на отделен абонат да се спре отоплението. И айде да не плащаме.Нали безплатен обяд няма и някой трябва да плаща за изразходваната топлоенергия. Кой,комшията. Ама те неплащащите станаха повече от редовно плащащите абонати. Тогава спират зарад тяхи отоплениета на тези, които си плащат редовно. ЗАЩОТО НЯМА ДРУГ НАЧИН ДА СЕ СПРЕ ОТОПЛЕНИЕТО НА НЕРЕДОВНИТЕ АБОНАТИ. ДА СЕ ЗАВЕДАТ ДЕЛА, ДА СЕ ОТИДЕ НА СЪД. АМИ ТЕ СА 10-КИ ХИЛЯДИ. Дела с предварително ясен резултат. Да се пръснат милиони по адвокати, да им се пълнят гушите, и Топлофикациите само от това да фалират. С един ясен закон, ситуацията може да бъде уредена, вместо с години да се водят дела. Да се отсеят платежоспособните и заставят да платят за услугата, а на хептен закъсаилте, те са малко ,да се помогне да си платят задълженията. Бързо, ясно и просто.
цитирай
12. pllamm - Какво предлагаш Г-н/ Г-жа анонимен ? Разстрел до стената ?!
28.09.2008 15:26
Или да се върнем обратно в презрелия социализъм.
Не благодаря, аз предпочитам гражданското общество. В него има място и за теб, а в твоето социалистически подкарано стадо, място за мен няма.
цитирай
13. анонимен - -doncho Re:анонимен
28.09.2008 15:36
Ма ти изкара половината народ заможни бе, с пари ,с коли! че защо се косиш приятелче? Няма проблем тогава, ако почнеш и ти да не плащаш...
цитирай
14. gothic - Анонимен №11, като ти гледам лог...
28.09.2008 16:36
Анонимен №11, като ти гледам логиката, ти също си част от същността на проблема....
цитирай
15. анонимен - сито
28.09.2008 17:59
ув.човекът меко го казва:
да се отсеят.
усещам,че май се държи о ситото.
с чиновнишки контрол на диаметъра на дупките и формата им.под ситото на министър.
цитирай
16. анонимен - Самото споменаване на "со...
28.09.2008 20:21
Самото споменаване на "социалисти "слага край на желаното гражданско общество.Винаги съм смятала,че тези ,които оплюват са най- върлите защитници на старото.Те са тези,които разделят хората.В тази ситуация имаме нужда от обединение,от опрощение.Защо не Ви впечатли формулата, по която се изчислява ел.енергията?Защо не чухте по какъв начин се изказа външния министър за неразбиращия електорат?Защо в правителството се обединиха трите несъвместимости,а ние не им противодействаме,не протестираме?Защото такива като Вас, продължават да се дърлят за миналото и по никакъв начин не искат да влезем в бъдещето.
Това са мършоядите.За сведение не съм комунист,а инженер и се казвам Добринка Кузманова.

цитирай
17. cecobob - анонимен 11
29.09.2008 09:23
ти си болен мозък. Значи ли, че щом имаш пари трябва да се оставяш да те лъжат.Ти наистина си проблем за обществото.
цитирай
18. анонимен - Дружества за дялово разпределение...
29.09.2008 11:55
... Защо за тях нищо не говорим. Убеден съм, че минимум една пета, шеста част от парите за парно отиват у тях. Забравихте ли, че започнаха дейността си в гаражи и бараки, а сега какви сгради имат. И кои са им шефове - всичките са участвали в ограбването на топлофикацията и продължават в същия дух.
цитирай
19. анонимен - А мен ме Изнудват!
29.09.2008 13:05
При моя казус дъщерята на съседка е Директор в Топлофикация.. въпросната заплашва и изнудва некоректните платци с някакви разправи и прочие..на мен ми отказват достъп до абонатната станция дори и с техник от Топлофикация а заблудените пенсионерки са надъхани и разправят недомислици че ще съдят МЕН (а не "Топлофикация с която имат лични договори) ако спрят топлото на блока.. кажете ми господа.. що за Държава!? Що за Народ!?
цитирай
20. анонимен - анониме 19 - gran - Изнудване
29.09.2008 13:10
Стигна се до там че платих сметката и поисках отказване от услугите на Топлофикация и мафиотите от Топлофикация се издразниха че съм преборил тяхната крадлива система и се опитват да ми попречат да се откажа от услугите на "Топлофикация"...защото ми трябват три подписа от съседите..аз ги взех но те се опитват да ме убедят че ми трябва подпис от председателя на блока по въпросите за Парното!? Кажете ми що за идиоти са тези хора... и си вярват че ще ме осъдят ако спрат парното.. боже,боже опази сляпо да прогледа!
цитирай
21. анонимен - Браво за статията!
29.09.2008 13:13
Поздравления! Пишете повече такива неща. Много хора, дори образовани, са правно неграмотни и не знаят правата си.
цитирай
22. анонимен - gran - Изнудване
29.09.2008 13:13
Който желае да разкажа цялата история за г-жа Мариана Попова - директор на дирекция административна и социална дейсност която заблуждава и лъже съседите си,използва неправомерно служебното си положение за да ме лиши от услуги и действа подмолно за да нахъсва бабите в блока против хората с неуредени сметки нека да ми пише на emnick@abv.bg ..ще се радвам да популялизирам дамата която е директор в "Топлофикация" и си прави каквото пожелае
цитирай
23. fenris - човече
29.09.2008 13:38
Не знаеш колко се възмушавах от несправедливостите свързани с топлофикация! А когато попитаха другият пишман монополист "Булгаргаз" какво стана със спирането на парното те отговориха няма такова нещо ,не сме казвали, че ще го направим! Ако искаш виж гледната ми точка тук!
http://fenris.blog.bg/viewpost.php?id=232357
цитирай
24. анонимен - още от 1994г имам черно на бяло до...
29.09.2008 13:53
още от 1994г имам черно на бяло документ, подписан от Топлофикация, че не съм абонат, поради напускане на страната. От 1990г живея в чужбина.

От тогава до днес, през годините бях ту абонат, ту клиент, ту потребител. Ту на Топлофикаия, ту на някакви си абонатни станции и посреднически фирми. Последното е най- смешно, защото никой не ми е прокарвал тръба с пара до Африка да ме топли :)

Разбира се, че всички тия смехории, които причиняват неудобства на гражданите са плод на законите, изковани в Парламента, които определиха монополоното положение на Топлофикация в разрез с Българската и Европейската конституции....

Необитаем апартамент, без радиатори е длъжник?!
На кого и за какво, бе? На съседа.

Ами съседа, щом си топли пода и стените от моите тръби да си плаща. Хем не съм в България, хем съм абонат, хем длъжник, хем клиент...Баф маа му и филм...

Я, да си потърсят милионите от Вальо Топлото и БСП, ДПС, МВРО и да си оправят бакиите и да не си трият посраните дирници с народа...
цитирай
25. анонимен - браво!
29.09.2008 13:55
Аз пък предлагам да има затвор за тези които надписват сметките и заплашват, по този начин те осъществяват непоправими психични и материални щети на гражданите. Има си и такъв параграф за злоупотреба със служебно положение. :)))
цитирай
26. анонимен - :-)
29.09.2008 14:13
Рядко срещано е някой да има мнение,без зад него да прозира личния интерес. Браво за усилието за незаангажираност! Показвайки фактите,истината няма нужда от убеждаване ,а от разбиране:-) Моите уважения!!!
цитирай
27. анонимен - КАБАК
29.09.2008 14:47
Вярно е ,че сме крепостни селяни
- пардон -"граждани". На времето минаха с Генерален План за Блатоустройство - отчуждиха ни за без пари и с обещетение- панелка ,която изплащах с заем 25г.,а самата панелка струваше на държавата жълти стотинки...., ти плащаш пода,а те - тавана,но панела е един и същ,както и стените и тръбите ,с един и същи ключ отключваме една и съща врата крепостните от 23-те апартамента и така трисет и кусор години сме си общи във имущество -мазета,стълбища ,коридори ,общи части върху земята на друг крепостник сега и той,като нас.крепостен в панелната комуна.......
,а про-по от 20г.съм без радиотори един проби - махнах ги.,плащам си редовно данък крепостничество и съм щастлив,признателен и благодарен,за комуната в която съм принуден да живея,като си представя само,ако си бях още в къщата с двора -" каква самота"........
успокоението -добре ,че съм крепостен идиот тук ,а не зад океана в българската диаспора при децата и внуците на онези с генералния план за благоденствие,благосъстояние и просперитет.
цитирай
28. chara - Топлофикация: to be, or not ...-:)
29.09.2008 15:24
http://chara.blog.bg/viewpost.php?id=142125
цитирай
29. анонимен - Порно
29.09.2008 15:34
Абе спрете да ме заливате с помия отностно парното и топлофикациите. 6 милиона българи са без парно и се отопляват както могат, а вие ревете че сте щели да замръзнете. Осъзнайте се. Паното е евтино удоволствие, а вие отгоре на всичко не си плащате за него. Имате си евтина топла вода, имате си евтина толнива вкъщи, а другите хора едвам успяват да отопляват по 1 стая и да живеят по 4-5 човека в тази същата стая. Хем сте облагодетелствани хем ревете че ви обират. Мамка ви шопска тъпа.
цитирай
30. анонимен - Моля,забележете
29.09.2008 20:22
че плащаме за услуга която се третира като пьрво качество,което не е вярно.Печалбата на топлофикациите идва от продажбата на електроенергия която те произвеждат,и сьответно след това продават.А ние плащаме вторичният продукт,парата,която принципно не е нужна,и може спокойно и да се испусне в атмосферата без проблем за околната среда.С две думи,плащаме вторичен продукт като за пьрво качество.Интересно ми е,защо толкоз се оплакват топлофикациите че били пред фалит,и не на последно място,кой ли взима от разликата,пьрво-второ качество.
цитирай
31. cecobob - До 29-ти коментатор
29.09.2008 21:03
Ще ти пиша бавно, защото си неграмотен.
1. Дори един човек да се отоплява на парно - той има права и не трябва да бъде лъган.
2.В твоя край всички отскачат до гората по бели гащи и секат незаконно дърва - нали бе нешоп?
3.За да изразиш мнение писмено - трябва да си подготвен - поне пети клас.
4.Вслушай се в останалите коментари, които точно описват действителността, защото когато дойде момента да не можеш да крадеш дърва от гората ще дойдеш на нашия хал. Тогава ще искаш да си разбран от нас.
цитирай
32. анонимен - до cecobob
30.09.2008 14:21
1. Имате права, но за да ги използвате трябва да си плащате
2. В нашия край (който ти така и не знаеш кой е) се отопляваме като нормални хора и не крадем (поне по-голямата част от хората), за разлика от вас които не си плащате сметките за нещо което сте изконсумирали.
3. За да изразя мнение писмено трябва само да имам компютър, пък ако ще да съм малоумен или неграмотен.
4. Аз ако крадях дърва щях да съм последният човек който пише тук. Аз се отоплявам на електричество, топля си водата на същото това електричество и въпреки че ме ебът анално с цената на тока не се оплаквам по националните телевизии всеки ден. Вие сте превилегировани и получавате евтина топлоенергия, която отгоре на всичко не плащате. Хем не плащате, хем ползвате, а сега и се оплаквате к`во щяло да стане ако ви спрат парното. Ако отидеш в ресторант и се навечеряш (независимо, какъв е вкусът на това което са ти сложили и какво е обслужването) и не си платиш нали се сещаш, че ще дойдат "добрите" чичковци с палките. Същото е и с парното само че вие се правите на блъскани в бетонна стена. Решението за мене е да си спрете парното всички облагодетелствени шопи. Тогава най-накрая Топлофикация ще слезе от гърба на данъкоплатеца и ще си фалира както си му е реда. Но тогава предполгам ще ще протестирате срещу нещо друго, защото вие винаги сте недоволни от нещо.
цитирай
33. rummi - иха!
30.09.2008 17:31
чух май нещо да се казва за шопите. само 1/8 от мене е шопска, обаче много си се кефя на тази част от себе си. и си я отоплявам редовно.



цитирай
34. анонимен - Постинг
30.09.2008 17:55
или не, но предлагам ,след като "Топлофикация" и висшите ни управляващи са загрижени за правилното използуване и заплащане на топлинната енергия, да се направи ново сключване на договори ЗА ПОЗУВАНЕ НА ОТОПЛЕНИЕ.В случаи, когато не са съгласни граждани да ползуват, да се премахва отоплителната мрежа. Нали топличарите са много отговорни, коректни и работливи.Нека да поработят малко:))))))))))) С поздрави потърпевши...
цитирай
35. анонимен - Парното /tzaritza@abv.bg/
30.09.2008 23:08
За анонимен 29 (32) - д ти кажа в мен няма нищо шопско. И не се чувствам и не се кефя да се наричам софиянец/ка. Но независимо от кой край на стрната съм и къде съм се установила да живея, НЕ МИ Е ПРИЯТНО, ИЗГОДНО И Т.Н. някой да ми бърка в джоба и да се обогатяв зз моя сметка. Крадат ни, пълнят "кацата с мед" а после гребат не с лъжици, а с кани....
Аз също се отоплявм на електричество, но Топлофикция се опитва да ме..... И чета по форумите и съм съгласна с plamm, че трябв да си отстояваме правата. Може да са 2 лв, но да ги дам за нещо което съм изконумирала.... Ще ми се и теб да те огрее да станеш шоп и да видим като нагло започнат да ти бъркат в джоба как ще се чувстваш!!!!
Всички плащаме данъци....за да има държавн машина... следствени органи, съдебни органи, органи на МВР и т.н, които за защитават правта на гражданите от неправомерни посегателства... Е, питам те аз тебе НЕШОПЕ, къде бях тези хиляди държавни органи (вкл. и Бюо за финансово разузунаване), когато Вальо Топлото крадеше не умерено, а с онази си работа???? Нека същите тези органи, които са били длъжни да действат да понесат всички натрупани задължения от бонатите. Нека върнат поне тези 5-6 млн, защото Вальо Топлото и хорат около него са прибрли доста повече, нека върнат вярата н хорта в онази вълшебна думичка "справедливост" и после да си говорим за "затвор поради неплатени сметки"....
Нека същите тези държавни органи понест и рзноските за водене на съдебните спорове, от която численост се опасявате....
Ако ти твърдиш, че шопите са изразходили определено количество топлоенегия и са длъжни д го платят, докажи го!!! Тогава, приятелю, Топлофикация ще те позлатят!!!!

Мили хора, съжелявам, че хората без юридическо образование като слушат тези празни приказки за затвор поради неплащане на сметки, ще се уплашат и хукнат да вземат заеми за да си погасят задълженията. За Бога, не плащайте! Нека политиците ни осъзнаят проблема и бъдт заставени да решат поне един проблем...
А plamm много ясно се е аргументирал и го подкрепям. Терминологият е много важно нещо, както и запетайката във фразата: " Да се помилва, не да се обеси! и " Да се помилв не, да се обеси"
цитирай
36. pllamm - Suum cuique tribuere - Всекиму своето
01.10.2008 12:17
Приятели, моля ви да престанем да се нападаме помежду си. Моята писаница е насочена най-вече против желанието на власттада ни скара един с друг и да се измъкне като мокра връв от проблема, който сама е забъркала.
С моята писаница призовавам всички длъжници да плащат това, което дължат на своите кредитори, но не повече от това, което дължат. Suum cuique tribuere или Всекиму своето е свещен принцип от римското право и важи и днес във всички законодателства.
Кредитори, предявявайте навреме и точно, претенциите, които имате към своите длъжници, за да получите удовлетворение на падежа.

Властта се опитва да ни приложи една друга римска мъдрост, която обаче не е правен принцип - Dividе et impera - Разделяй и владей. Нека всички ние постъпим като граждани и покажем на властта, че този стар номер няма да мине.
цитирай
37. анонимен - pllamm,
01.10.2008 14:36
Поздравления за ясната гражданска позиция!
Страхотен пост!!!
Смята, че именно конкретиката и ясното позоваване към закона е начина за решаване на този проблем.
Емоциите са в полза само на тези, които се опитват да разделят и владеят.
Хора, търсете правата си и не разчитайте на "сдъвканата" информация, с която ви облъчват медиите!!
цитирай
38. tzvetina2018 - Докога
08.05.2018 15:24
Бих искала да изкажа някои съмнения относно следното :
При положение ,че се купуват резервни части които не отговорят на определени стандарти и се пилеят „държавни пари“ отпуснати по европейски проекти, което не позволява ремонта и подръжката на изключително важни звена и елементи от защитата и автоматизацията на всяко едно съоражение е крайно опасно и непредсказуемо за работата му така ,че горните изречения не са нито прувеличени нито невъзможни.
От години не се купуват резервни части за важни и ключови елементи от който зависи безопасността и правилната работа на огромните котли - процеси ,при който ръчните режими на работа са не достатъчно ефективни, а и не могат да се поддържат дълго което от своя страна прави въпросните съоражения потенциални места за големи аварии, а мащабите на щетите и жертвите ще са невъобразими и всичкото това става по време на европейското преседателство на Република България.
Вече 2 пъти жителите на гр.София и други градове остават на студено – през ноември и декември 2017 г. но никой не беше наказан за тези големи аварии?Докога????
Дадени са много средства за тези дигитални камери на завишени цени от един и същ дистрибутор ?Защо досега не е направена истинска проверка за тези средства – докога този всемогъщ директор Н.Кювлиев ще остава ненаказан – нали се пишат закони,а тези закони трябва да се спазват от всички – или в България те не важат за хората с дебели вратове и дебели портфейли?
Другата огромна грешка на ръководството е, че откровенно тормози експлоатационният персонал, който постоянно се наблюдава с видео камери от лица, който нищо не разбират от производствения процес - които са назначени с учудващо високи заплати и единствената им работа е незначителни неща да изкарат наказанието на някой, който работи на денонощен сменен режим и работата му е пълна с отговорности.
Всичко това води до изтичане на ценни дългогодишни кадри и замяната им от хора без опит, което води до голями аварий причинени от човешко незнание и човешка грешка като огромната авария от зимата на тази година когато гръна магистрален тръбопровод от района на ТЕЦ „София Изток“ заключенията може и сами да си ги направите но не винаги късметът ще ни носи аварий без жертви .
Защо на директорът на ОЦ „Земляне“ г-н Николай Кювлиев му се позволява да борави с държавни средства за лични облаги,да надписва поръчки и т.н.
Когато някои хора на ръководни позиции имат желание да направят нещо,да променят
статуквото винаги ще намерят начин това да стане.
Но когато няма желание нещо дасепромени винаги ще се намери причина това да не стане.
Никой нехае за източването на държавни пари от ОЦ „Земляне“ – вече 1 година и 2 месеца се опитваме да привлечем вниманието на медиите и хората,от които зависи това – но без успех!
цитирай
39. tzvetina2018 - Докога
24.05.2018 10:47
Бих искала да споделя с Вас своите съмнения относно следните "интересни" примери за корупционни схеми в ОЦ "Земляне" :
Съоръженията са основни парни водогрейни и енергиини парогенератори и съпътващите им помпи компресори вентилатори тръбопроводи турбини трансформатори и мн. други.Процесът на трансформация на природната газ в топлинна енергия е много сложен и без датчици и автоматични регулатори почти не възможен за нормално управление и висока ефективност .
Политиката на дружеството от много години е да не купува или да бави с месеци закупуването на резервни части което прави ремонта и подръжката им невъзможни оправданията им са наиразлични от това че няма пари и разни други фолклоро религиозни сказки .От своя страна не подържането на много от съръженита води до невъзможност за безопасната им работа или въобще не могат да работят не са достатачно ефективни а от там и цената на произведената енергия е много по скъпа да не говорим за риска от производствени аварии от непредвидим мащаб.Защо не се купуват необходимите части-много от фирмите доставчици на части не са склонни да дават поисканият им процент за да бъдат избранни в така наречените конкурси .Мястото на което работя не ми дава никакъв достъп до дукоменти .Всички предишни поръчки странно но се печелеха само от пернишки фирми предполагам че предишният директор Георги Беловски има роднини от този край настоящият директор Николай Кювлиев отменя вече сключените договори и предполагам че ще играе със свои фирми както се казва: Здравей демокрацио здравей Европейски съюз !
Ето конкретни примери :
1 Поставени са камери за наблюдение в "Парокотелка" и Командна зала.Такива дигитални средства за наблюдение липсват в химически отдел,електро,КИПИА,мазутно.
Задавам логичния въпрос - защо не са поставени навсякъде такива средства, въпреки несъгласието и нежеланието на работещите те да бъдат поставени те работят.
2. Г-н Даниел Кънев, началник в ОЦ „Земляне“ продължава да се самозабравя – той самият разпространява слухове, че камерите са поставени са по цитирам „изричната заповедна Г-Н ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ!И същият твърди,че РАБОТНИЯ ПРОЦЕС ЩЕ БЪДЕ НАБЛЮДАВАН ПРЯКО ОТ ДАНС?Дадени са много средства за тези дигитални камери на завишени цени от един и същ дистрибутор ?ЗАЩО И ДОКОГА???
3. Моля за Вашето съдействие да се провери дали образованието на г-жа Пенелова отговоря на длъжностната й характеристика - т.е дали тя има право да заема тази длъжност или е извикана от г-н Николай Кювлиев да участва в корупционните схеми за източване на държавни средства от дружеството??? Тя е назначена на работа на 01.09.2016 г. и оттогава тя се придвижва от и до работно си място със служебна кола – кой е дал разрешение за това и защо нито г-н Кювлиев нито г-н Беловски,които са позволили това своеволие не са наказани или отстранени от работа????
4. От м.май до м. октомври всяка година се провеждат „ремонти“ – закупуват се материали ,а всъщност те са само на фактурите – знаете,че всеки моге да си закупи от „Илиенци“ празни или написани фактури срещу определено заплашане – и ето ти един начин за източване на държавни пари чрез фиктивни ремонти!Защо няма проверка на тези фактури???
5. Преди години е автоматизиран Химичния цех - моля за спешна проверка – парите,които са дадени за този ремонт са много по-малко от тези които са писани във фактурите?Къде са останалите пари?Къде са изчезнали??? В чий джоб?
6.Поставена беше система за чекиране - моля да проверите на коя фирма е тя и колко струва – тази система е поставена само на единия портал,а на другия липсва?Защо???
7.Шефът на ОЦ "Земляне" Николай Кювлиев и г-жа Пенелова закупуват за централата на завишени цени от една и съща фирма химически препарати и консумативи.
8.Досега са назначени в управлението на ОЦ "Земляне" прекалено много хора, които отговорят за ползването на вода за пиене и за работата на камерите - моля за Вашето съдействие да се провери колко са като брой и какви заплати получават?!
9 .Много често се нарушава заповедта за пушене и консумиране на алкохол по време на работа - моля да се проверят и тези факти.
10. Защо щатове в парокателката, не са еднакви с химияга и мазуткното – толкова ли много работа има там?
Защо в България се създават закони и трябва някой от обикновените хора да подстрада, че чак тогава „управляващите“ – било то червени,сини , оранжеви или комбинации от различни партии и партийки да се сетят, че в тази държава законите трябва да се спазват от всички и пред закона всички са равни?
Защо един финансист се поставя да ръководи структура от която няма никаква представа как се управлява – говоря за г-н Николай Кювлиев – директор на ТР „Земляне“! той се разпорежда да се харчат държавни пари, да се пилеят тези средства,а когато някой се опита да му противоречи или да се оплаче от неговите беззакония го уволвява дисциплинарно?
Аз мога да потвърдя,че всички сведения относно тези далавери на ръководството на ОЦ „Земляне“ съм ги получила от достоверни източници – хора,които и в момента работят в тази отоплителна централа,но бипа искали да останат анонимни,защото и те ще последват съдбата на моя приятел!
Ръководството на Топлофикация - София по своята структура и начини на действие може да се оприличи на добре организирана престъпна структура за по -кратко казано мафия .
Имайки безусловната подкрепа на община София и криейки се от обществото зад този стабилен параван се управлява като феодално имение където на работниците и специалистите се гледа като на безпрани роби, който се мачкат по - всички възможни начини, който може да роди едно мрачно и уродливо съзнание.
На тази мрачна територия профзъюзите съществуват само на дукомент реално не могат да защитят никого от прищяфките на ръководството .
Като пример ще дам директора на ОЦ „ЗЕМЛЯНЕ“ Николай Кювлиев който нагло и безочливо заплашва подопечните му служители да не се изказват на профсъзни събрания като еднолично определя тримесечните възнаграждения като на тия с който е близък взимат суми между 100 - 300 лева а много не взимат нищо и това не обективно не ,че тия който не взимат не се справят с работата, а понеже той така е решил .
Въпросният директор уволнява дългогодишни специалисти с неясни и мъгляви критерий или просто ги кара да се пенсионират или сами да напуснат .при положение че топлофикация е собственост на община софия въпросната личност от повече от три години назначава хора само от град перник и прилежащите села не буди доверие ,че няма такива специалисти в град София .жената с която е в интимни взаимоотношения я возеха с служебни автомобили месеци на ред ако не беше подаден сигнал в столична община още щяха да я возят а въпросният директор и до ден днешен не наказан за самоуправство и злоупотреба със служебно положение .повече от 5 години не се извършват сезонни ремонти на документи пише, че са извъшени като по този начин се присвояват огромни средства .и това са само една малка част от безаконията който постоянно се вършат .ако не се вземат спешни мерки нещата ще излязат от контрол .
И понеже този който не е съгласен с „умните“ правила на г-н Николай Кювлиев и няма зад себе си нито силен „роднина“ или някоя силна личност нека да му проваляме живота – да го съсипем и още повече психически – такъв е примерът с ъс Стоян Въргов уволнен заради това, че не приема правилата на г-н Кювлиев! Така ли се прави с различните от теб ,който неприемат твоите правила, независимо дали си директор или министър?
Както може да се предполага сделките с „псевдо-ремонтите“ в ОЦ „Земляне“ стават със знанието на зам.директорът Борислав Костов и главният счетоводител Сн.Божилова.
Стигна се дотам,че на домашния ми телефон започнаха да се обаждат преди 3 месеца и да притесняват възрастната ми майка, със заплахи да престана да пиша тези „лъжи“за ОЦ „Земляне“ защото иначе ще заведат съдебно дело срещу мен?Какво да очаквам след това – да дойдат в дома ми с бухалки и да пребият мен и майка ми???
Приложено Ви пращам копия от искания на синдикатите към ОЦ „Земляне“ на които не е обърнато никакво внимание!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pllamm
Категория: Политика
Прочетен: 434029
Постинги: 66
Коментари: 283
Гласове: 382
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930